Informatii Utile

VIRUŞI INFORMATICI-PREVENIRE SI PROTEJARE

In ultimul timp Internetul a devenit cel mai bun mod de a raspandi virusi informatici. Cele mai afectate sisteme  sunt calculatoarele personale prin diferite mesaje de posta electronica si prin fisiere infectate descarcate de pe internet.

Cei mai mulţi viruşi au o acţiune nocivă care se declanşează instantaneu la deschiderea unui program sau fisier  infectat. Acţiunea nocivă este variabilă, mergând de la modificarea sau ştergerea unor fişiere până la suprascrierea biosului calculatorului.

Prevenirea unei infecţii se face prin doua metode :

Prima metoda , şi cea mai importantă, este educarea utilizatorului unui calculator cu privire la viruşii informatici. Utilizatorul trebuie să scaneze cu un antivirus actualizat toate CD-urile, stik usb, dischetele sau hard disk portabil pe care le foloseşte înainte de a lansa vreun program de pe acestea. De asemenea trebuie scanate toate fişierele descărcate de pe Internet sau ataşamentele primite prin poşta electronică inainte de a fi rulate pe calculator.

A doua metoda  este instalarea unui program antivirus care să ruleze pe toată durata folosirii calculatorului. În acest fel ne asigurăm ca protecţia se păstrează chiar dacă alţi utilizatori ai calculatorului (de ex. copii) uită sa scaneze un CD sau o dischetă. Toate programele antivirus au un modul de scanare automată a fişierelor deschise în timpul unei sesiuni de lucru cu calculatorul. Dacă antivirusul detectează că un fişier infectat este pe cale de a fi deschis, fişierul respectiv nu va putea fi lansat în execuţie.

Pe langa antivirusurile care protejeaza calculatorul mai exista si programe de protectie impotriva fraudelor,precum:Firewall de protectie,Programe antispyware care protejeaza impotriva spionarii calculatorului si programe special create pentru protectia datelor pe internet.

Si acestea sunt foarte importante mai ales daca vorbim despre securitatea informatiilor in cadrul unei companii.


Despre asta o sa vorbim mai multe in articolul urmator,pana atunci…….ATENTIE MARE LA VIRUSI.

Succes!!!


INTRETINEREA SI MENTINEREA UNEI BUNE FUNCTIONARI A CALCULATORULUI

Astazi o sa vorbim despre cum trebuie sa folosim corect calculatorul-laptopul pentru a preveni eventualele erori sau probleme care pot duce la o functionare slaba a sistemului sau chiar la stricarea acestuia.

In primul ran am sa incepem cu partea de hardware si in special la laptopuri,deoarece peste 60% din clientii care vin la noi cu o problema la laptop este din cauza arderii placii de baza care in cele mai multe cazuri se intampla din neglijenta celor care il utilizeaza.Dupa cum majoritatea stiti in spatele laptopului se afla sistemul de ventilatie care raceste componentele care se afla pe placa de baza:Procesorul,placa video,etc aceasta racire trebuie sa fie cat mai corect facuta astfel incat aerul suflat sa aiba o iesire libera putand face astfel o ventilatie corecta.Daca tinem laptopul in pat sau in brate aceasta ventilatie este sufocata datorita suprafetei care astupa aerul care iese,de aceea este indicat sa se foloseasca numai pe suprafete plate,pe birou sau in orice alt loc care are o suprafata tare si dreapta.Daca va face placere sa il folositi in pat sau sa-l tinaneti in brate sfatul nostru este sa puneti ceva sub el ,de ex: o carte astfel lasand suprafata din spate a laptopului libera pentru asi putea face racirea.

La calculatoare nu este cazul deoarece nu puteti tine un calculator in pat sau in brate:)) dar o unitate de calculator este foarte indicat sa fie tinuta undeva sus.Daca la biroul de acasa sau la firma aveti un birou care are suport mai ridicat pentru unitate este ok,deoarece praful se depune mult mai greu in unitate decat daca ar fi fost lasata pe  jos.

Pentru prevenirea unor defectiuni este indicat ca un calculator sau laptop sa fie curatat la cel putin 6 luni si la maxim 1 an de zile.

Strategii pentru o functionare mai rapida a sistemului:

-Defragmentare regulata-la 2-3 saptamani

-Devirusare regulata la 1 saptamana

-Inlaturarea iconitelor inutile din bara de start deoarece consuma din memoria Ram

-Lasarea de spatiu liber pe partitia C de minim 500 MG deoarece aici ruleaza toate programele si au nevoie de spatiu pentru a nu ingreuna sistemul

Prevenirea de virusi care afecteaza functionarea optima a sistemului:

1.Nu deschideti fisiere care au o marime in Kb,decat daca stiti ca este de la cineva de incredere,deoarece acel fisier poate ascunde un virus puternic,mai ales daca stiti ca o melodie are x Mg iar marimea ei este in Kb atunci sigur ascunde un virus chiar daca are terminatia in mp3 de exemplu.

2.Nu dati click pe linkuri dubioase care promit marea cu sare-Deoarece acestea contin executabile direct in site si va pot transmite virusi numai datorita faptului ca ati dat click cand de fapt ati dat open file.

Urmariti articolul urmator.

Succes!!!

CUM SA OBTINETI O SECURITATE MAXIMA A CALCULATORULUI IMPOTRIVA VIRUSILOR !!!

Service Calculatoare Bucuresti

Service calculatoare Bucuresti

Cu totii stim ca Internetul este plin de viruşi, in fiecare zi pese 10.000 viruşi sunt creaţi şi răspândiţi pe internet.Cu toate acestea cel mai important lucru este sa rulam un antivirus bun pe calculator personal,dar pana atunci mai bine cititi pe scurt care sunt virusii cei mai puternici si ce dezastre pot face ei.

Pentru început voi vorbi despre Trojeni, acest cuvănt vine de la Trojan, ceea ce este un cal.Acest tip de virus, se bazează pe 2 componente, partea Client Side şi Partea Server Side.Partea de client side controlează funcţiile calculatorului victimă, victimă fiind persoana server side.Să vă spun astfel şi cum funcţionează, calculatorul, respectiv windowsul, este făcut pentru a primi anumite comenzi, lumea digitală este o lume înca nepatrunsă cu totul de vreun om.Prin comenzile pe care un Client le poate trimite unui Server sunt extrem de multe poate chiar nelimitate, aceste comenzi pot fi incepănd de la simplul obiectiv de conectare, de a face connexiunea între cele două calculatoare, până la accesul in hard disk, control asupra componentelor, a monitorului, mouseului, tastaturii.Trojeni foarte populari şi cunoscuţi sunt ProRat, SubSeven,etc

Prin aceşti trojeni, atacatorul vă poate fura date importante din calculatorul personal, parole, conturi bancare, documente,etc.

Mai exista si viruşi denumiţi PoC (Proof of Concept) care sunt viruşi făcuţi doar pentru a învaţa anumite lucruri, viruşi care nu pot face daune mari şi care in general se folosesc de anumite vulnerabilităţi la care sunt supuşi utilizatorii calculatorului.
Ad-ware şi spyware, este o ramură a aplicaţiilor maliţioase foarte dezvoltată, aceşti viruşi in general sunt luaţi din diferite siteuri accesate, site-uri cu reclame, site-uri cu conţinut pornografic,etc.Ce fac aceşti viruşi ? In general au acces cât este activă connexiunea internetului, ei vă pot forţa să faceţi pe ascuns anumite lucruri, in general aceşti viruşi nu se văd „cu ochiul liber” deoarece nu se văd acţiunile lor.Dar nu vă lăsaţi mai prejos că aceşti viruşi sunt mai inofensivi, aceşti viruşi vă pot afecta funcţiile calculatorului dumneavoastră, pot afecta foarte multe lucruri, in general sunt făcuţi pentru a promova anumite site-uri sau oferte ale altor persoane.
Următoarea categorie este cea a viruşiilor generali, viruşi care vă pot formata direct hard disk-ul, pot trimite date personale sau documente, catre un alt calculator si care pot distruge calculatorul încetul cu încetul.Pot infecta fişiere, pot corupe date, plus multe altele.
Viruşi cunoscuti din această categorie ar fi Sasser, spre exemplu, acest virus, atunci când infecta un fişier, se răspandeste, iar apoi afecteaza funcţionalitatea calculatorului.Cum ? Dacă aveti documente, pagini, lucruri importante deschise şi nu numai vă treziti cu populara fereastră de SHUTDOWN, care dupa 1 minut vă restarteaza calculatorul atunci mai mult ca sigur aveti de-a face cu un astfel de virus.

Dar de DDoS şi „Zombie” Aţi auzit ? Banuiesc că nu, DDoS nu este un simplu flood, multe programe din ziua de azi  „spun” că dau DDoS, dar in realitate nu este aşa, este o diferenţă între DoS şi DDoS, DDoS este abreviere de la Distributed Denial of Service, pe când DoS este doar un simplu Denial of Service.Care este diferenţa ?,DoS apelează şi supra-incarcă funcţia calculatorului dumneavoastra, poate provoca restart-uri instantanee, inchiderea connexiunii, şi multe altele pe când DDoS este un atac multiplu, de la mai multe calculatoare cunoscute şi ca Zombie, Aceasta metodă cunoscută ca Zombie este una foarte veche şi demodată, dar pentru mici experienţe ar mai fi funcţionabilă, Zombie sunt anumite calculatoare care au fost infectate cu un virus nu prea dăunător, Atacul DDoS provine de la mai multe calculatoare Zombie, în general mii chiar zeci de mii,ceea ce este imens.

Acum ca ati inteles cam ce pot face virusii voi arata cateva metode,cele mai eficiente prin care ne putem feri de acestia:

1.Daca intraţi pe un site şi vedeţi tot felul de oferte şi reclame foarte impunătoare, nu intraţi, deoarece in marea majoritate sunt pline de viruşi ad-ware, pe multe site-uri sunt reclame de genul „Cea mai buna protecţie, fară viruşi, etc.” la fel nu intraţi, aceste reclame nu fac decăt să vă ingreuneze situaţia.

2.In general nu ar trebui să descărcaţi de nicăieri aplicaţii, programe, jocuri.În general viruşii sunt făcuţi şi pentru a opri pirateria, warez-ul.Dar părerea mea este că nici aşa nu este prea corect.

3.Cumpăraţi şi folosiţi un program antivirus fiabil. Alegeţi un antivirus cu eficienţă dovedită. Checkmark şi AV-Test.org se numără printre cei mai respectaţi evaluatori independenţi de software antivirus.

4.Nu deschideţi e-mail-urile venite de la expeditori necunsocuţi sau în care nu aveţi încredere. Mulţi viruşi se răspândesc prin mesajele e-mail, aşa că cereţi o confirmare din partea expeditorului dacă aveţi îndoieli.

5.Nu deschideţi fişierele ataşate mesajelor care au un subiect suspect sau neaşteptat. Dacă doriţi să le deschideţi, salvaţi-le mai întâi pe hard disc şi scanaţi-le cu un program antivirus actualizat.

6.Ştergeţi orice e-mailuri în lanţ sau nedorite. Nu le trimiteţi mai departe şi nu răspundeţi expeditorilor acestora. Acest tip de mesaje este considerat a fi spam, pentru că nu este dorit şi cerut şi pentru că duce la supraîncărcarea traficului de Internet.

7.Actualizaţi-vă sistemul şi aplicaţiile cât de des posibil. Unele siteme de operare şi aplicaţii pot fi setate să se actualizeze automat. Folosiţi-vă cu încredere de această facilitate. În cazul în care nu instalaţi îndeajuns de des patch-uri pentru sistem, acesta poate deveni vulnerabil la pericole pentru care s-au găsit deja remedii.

8.Nu copiaţi nici un fişier dacă nu-i cunoaşteţi sursa sau nu aveţi încredere în aceasta. Verificaţi sursa (provenineţa) fişierelor pe care le descărcaţi şi asiguraţi-vă că programul antivirus a verificat deja fişierele.

9.Creaţi fişiere de rezervă ale documentelor personale importante (corespondenţă, documente, imagini şi altele asemenea) în mod regulat. Stocaţi aceste copii pe suporturi mobile, cum ar fi CD-uri sau DVD-uri,stikuri,etc

10.Punctul 10 este sa respectati toate cele 9 sfaturi.

Va doresc un calculator cat mai curat:))

Ne revedem la urmatorul articol.

Bye,

Genius Romania.

Lasă un comentariu